donderdag 25 augustus 2011

Bellen uit je bundel in Frankrijk

Meestal is de belbundel van je mobiele telefoon alleen voor bellen en sms'en in Nederland. In het buitenland betaal je alles wat je verbelt extra. Voor de grotere buitenlandbeller waren er altijd al oplossingen zoals Vodafone Passport, maar dat is voor de bescheiden beller die niet bij dat netwerk zit geen oplossing.
Nu is er iets op de markt dat wel heel geschikt lijkt voor de kleine beller die juist in het buitenland wel wat minuten maakt. Tenminste, als je dat voornamelijk in Europa doet. Daarbuiten zijn de tarieven natuurlijk nog ouderwets hoog. Hollands Nieuwe is een MVNO aanbieder die op het netwerk van Vodafone waarbij alles uit de bundel gaat, inclusief buitenlandse minuten en sms'jes.
De minimale maandbijdrage is € 4,50 bij 24 maanden, of twee kwartjes meer als je maar een jaar de toekomst in wilt kijken. Dat saldo kan je in drie maanden wegbellen tegen 6 cent per minuut binnenlands (of minder, als je een hoger maandbedrag neemt), of de tarieven van Neelie Kroes als je in Europa bent. De ervaringen hier zijn nog pril, maar als ik het goed lees zijn de kleine lettertjes niet zo venijnig. Saldo leeft drie maanden en je oudste saldo wordt het eerst verbeld(!)
Ga je naar Zwitserland of Andorra dan ben je wel aan de beurt, want de lage tarieven gelden echt alleen voor EU landen.

woensdag 24 augustus 2011

Goedkoopste tankstations overal in Frankrijk

Waar we het in ons land van particulier initiatief moeten hebben, is in Frankrijk de staat druk in de weer om iedereen de weg te wijzen naar de goedkoopste pomp. Deze overheidssite laat precies zien hoe duur de brandstof is bij alle stations in Frankrijk. Handig is ook dat je naast de actuele prijzen ook kunt zien of minder goed verkrijgbare brandstofsoorten zoals LPG - GPL en het voordelige E10 ook te krijgen zijn. Maar ook van diesel en eurosuper SP95 is een volledig overzicht van de goedkoopste tot en met de duurste stations.
Behalve in lijstvorm is de informatie ook op de kaart te raadplegen!

5000 supermarkten in je TomTom

Ga je rondreizen in Frankrijk? Stop dan eens vijfduizend supermarkten in je navigatiesysteem. Het is zo makkelijk als een bestandje downloaden, en het bespaart heel veel gezoek onderweg.

Hoe gaat het in z'n werk?
De site GPS Passion verzamelt GPS coördinaten van alle mogelijke zaken in Frankrijk: supermarkten, kappers, en natuurlijk de befaamde 'radars', de flitskasten waar de wegen zo langzamerhand mee vol staan.
Helaas moet je je aanmelden voor de site (naam en wachtwoord kiezen, bevestigen met een linkje in de mail), maar daarna kan je al deze coördinaten downloaden voor gebruik op je navi.

Supermarkten
De verzameling 'Grandes Surfaces Alimentaires' telt meer dan 5300 lokaties met van die grote weidewinkels met verse vis, grands crus en lingerie. Download ze hier (registratie vereist)

En verder
Verder zijn er nogal veel andere POI's (Point-of-Interest) die betrekking hebben op Frankrijk te halen op GPS Passion. Denk aan gratis wifi spots, openbare toiletten, brievenbussen, hotels van allerlei ketens, Velib' verhuurpunten in Parijs, bouwmarkten en vulkanen.
Ook de Franstalige buurlanden Zwitserland en België komen aan de beurt.

Installeren
De bestanden die je binnenkrijgt zitten in een ZIP file en komen in de meest populaire formaten. Onder meer OV2 (tomtom), ASC (Medion, Navman) en CSV (Garmin) zijn vertegenwoordigd. Plaats het juiste bestand op je navigatiesysteem en zie 'm terug bij de 'nuttige plaatsen' (tomtom benaming)

maandag 22 augustus 2011

Voordelig Vliegen met Vueling

Om Frankrijk vanuit het zuiden te benaderen, kan je met een voordelige vlucht naar bijvoorbeeld Barcelona vliegen en dan de Pyreneeën oversteken! Denk daarbij ook eens aan de luchtvaartmaatschappij Vueling. Soms hebben die best voordelige aanbiedingen (check dat op Kayak, de prima vliegticketvergelijker).


Stap echter niet in zonder eerst te kijken en vergelijken. Vandaag vonden we dit van Vueling boven de Telegraaf site (komen we normaalgesproken nooit, hoor. Alleen bij de kapper).


Toch goed voor een WTF-momentje. Check die prijzen!